ТАРІЛЬ

таріль тарілка (м, ср, ст): 3 кухні йшла Марта і ставила на стіл вечерю. Місько з-над кінця свого носа побачив два тарелі і в думці махнув рукою: “Картопля й капуста...” (Нижанківський); Одного разу, коли я проходив біля її хати, побачив, як Юсько втікав через вікно, при чому робив враження музиканта. Виявилося, що родичі прийшли до хати в невідповідний час. Це був злий знак, і він справді одружився скоро з нею, і скоро почали зле жити. І ще раз я бачив, як він вилетів нагло через вікно, а за ним полетіли тарелі. Я нарахував їх одинадцять. Після цього Юсько став великим моралістом (Селепко)◊ як на таре́лі на видноті (ст): Мають їх як на тарелі (Лисяк)

Смотреть больше слов в «Лексиконі львівському»

ТАРАБАН →← ТАПЕТОВАНИЙ

Смотреть что такое ТАРІЛЬ в других словарях:

ТАРІЛЬ

ТАРІ́ЛЬ, ре́ля, ч.1. Велика тарілка, кругле блюдо.В шиночку, .. Де в жовтих глеках подають вино І на тарелях – рибу та креветки, Сиділи ми в компанії ф... смотреть

ТАРІЛЬ

ПІДНО́С (плоский посуд для перенесення страв), ТА́ЦЯ, ТАРІ́ЛЬ рідше, СТЯБЛО́ діал. Входить Сусляєв з підносом, на якому дві склянки чаю, молочник, було... смотреть

ТАРІЛЬ

-реля, ч. 1) Велика тарілка, кругле блюдо. || Декоративна тарілка. 2) рідко. Те саме, що тарілка. 3) Те саме, що таця I; піднос.

ТАРІЛЬ

-реля, ч. 1》 Велика тарілка, кругле блюдо.|| Декоративна тарілка.2》 рідко. Те саме, що тарілка.3》 Те саме, що таця I; піднос.

ТАРІЛЬ

[taril]ч.półmisek, talerz

ТАРІЛЬ

імен. чол. роду

ТАРІЛЬ

Тарі́ль, -ре́ля; -ре́лі, -лів (ч. р.)

ТАРІЛЬ

тарі́ль іменник чоловічого роду

ТАРІЛЬ

тарілка з якої їдять

ТАРІЛЬ

глибока миска

ТАРІЛЬ

блюдо

T: 158